az Investopediából

Agresszív kereskedő:
Az a kereskedő, aki szereti a kemény kereskedést, a lehető legnagyobb tőkeáttétellel és főleg skalpolást valamint néhány napon belüli (intraday) kereskedést végez.
Vétel:
Az ár, melyen egy árjegyző hajlandó eladni (Ön venni) egy értékpapírt. Az árjegyző szintén megállapít egy eladási (bid) árat, vagy az összeget és az árat,  amelyen    hajlandó vásárolni (Ön elad).
Eladás:
Az ár, melyen egy árjegyző hajlandó megvenni egy értékpapírt (Ön eladni). Az árjegyző szintén megállapít egy vételi (ask) árat, vagy az összeget és az árat,  amelyen    hajlandó eladni (Ön venni).
Bróker:
Általános név általában cégek meghatározására, melyek közvetítőként tevékenykednek a pénzügyi piacokon..
ECN:
Elektronikus- Deviza-Hálózat (ECN). Az Ügyfelet egyenesen a bankközi piacra irányítja, általában szűkebb árréseket eredményezve. A legtöbb ECN fix jutalékkal dolgozik round/ lot alapján..
Tőkeáttétel:
A különböző pénzügyi instrumentumok vagy kölcsöntőke, mint a letét (margin) használata egy beruházás potenciális megtérülésének növelésére .
Kereskedési mennyiség (Lot):
Csomag, amelyben a kereskedési egységeket a piacra küldik. Két típusú lot van: mini és standard. A mini lot 10,000 egység a bázisdevizából, és egy standard lot 100,000 egység a bázisdevizából, pl. 10-szer több.
Letét:
A vásárló által fizetett tözsalaptőke összege, mint a letéti számlán tartott értékpapírok folyó piaci értékének százaléka.
Árjegyző:
Közvetítő a banközi piac és a kiskereskedelmi felhasználó között. A bankközi piac likviditás-nyújtója egy kis jutalékot számol fel az árjegyzőnek a kereskedhető volúmenekhez való hozzáférhetőség ellenében. Az árjegyző is felszámol jutalékot az ügyfeleinek (árrés vagy közvetlen jutalék vagy mindkettő formájában) a devizapiacon kereskedhető árakhoz való hozzáférés biztosítása ellenében..
Mérsékelt kereskedő:
Az a kereskedő, amely kevéssé szereti a magas tőkeáttételt, inkább 1-2 napos horizonton kereskedik, és nem kötelezi el magát annyi tőkével kereskedésenként, mint azt az agresszív kereskedő teszi..
Pont (Pip):
A legkisebb egységnyi árváltozás, mely az adott deviza esetében lehetséges.
Árrés:
Egy értékpapír vagy eszköz eladási és a vételi ára közötti különbözet.